• Εγγραφή

vril

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

επόμενες δράσεις -το νέο ετήσιο πρόγραμμα του συλλόγου

το νέο ετήσιο πρόγραμμα του συλλόγου θα είναι έτοιμο την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου . μέχρι τότε οι προγραμματισμένες εξορμήσεις και εκδηλώσεις μας είναι :
12/10  παρουσίαση βιβλίου χειροποίητη Κρήτη
16/10 δρόμος της ρετσίνας -Υμηττός
28 εως 20/10 τριήμερο 28ης στην Οξυά
το διοικητικό συμβούλιο 

τριήμερο 28ης Οκτωβρίου στην ΟΞΥΑ - ΛΙΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Τριήμερο 28ης-Γραμμένη Οξυά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 εως ΚΥΡΙΑΚΗ 30/10/22

Ένα τριήμερο απόλαυσης των φθινοπωρινών χρωμάτων στο νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη στο κέντρο της Ρούμελης.

Εδώ που τα χρώματα, οι φθινοπωρινές μυρωδιές, το βάδισμα στους μαγικούς διαδρόμους που σχηματίζουν οι χρωματισμοί των φυλλωμάτων της οξιάς είναι μία εμπειρία που πρέπει να ζήσετε.

 

Παρασκευή : Μετάβαση στο Γαρδίκι Ομιλαίων , ξενάγηση στο χωριό και δίωρη κυκλική πεζοπορία σε ελατόδασος. Το απόγευμα μετάβαση με το λεωφορείο στο καταφύγιο Οξυάς.

 

Σάββατο: Α ομαδα -Διάσχιση κορυφογραμμής της Γραμμένης Οξυάς μέχρι τα ιστορικά Κοκκάλια Ευρυτανίας -Ω.Π 7

Β ομάδα -ομαλή πλην πανέμορφη ανάβαση στην κορυφή Σαράνταινα (1923 μ.)και επιστροφή Ω.Π 3

Ολοι μαζί μετά το μεσημέρι θα ξεναγηθούμε και θα πιούμε ντόπια τσιπουράκια στο Κρίκελλο Ευρυτανίας και με το τελευταίο φως θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο για το βραδινό μας γεύμα.

 

Κυριακή: μανιταρογνωσία ,μικρή πεζοπορία και επιστροφή.

 

Αναχώρηση: Παρασκευή 7.00 σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας -η μετακίνηση γίνεται με λεωφορείο 

 

Διαμονή: στο καταφύγιο Οξυάς σε υψόμετρο 1740μ το οποίο μετά από χρόνια θα λειτουργήσει και πάλι και είμαστε χαρούμενοι που θα είμαστε η πρώτη ομάδα που θα διανυκτερεύσει σε αυτή την πανέμορφη βεράντα της Ρούμελης-το λεωφορείο φτάνει σε απόσταση 15λεπτών(500μ)απο το καταφύγιο.

Θα λειτουργήσει συλλογική κουζινα .

 

παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να διαβάσουν τους όρους συμμετοχής όπως αυτοί είναι αναρτημένοι στη σελίδα του συλλόγου http://www.vrilisos.gr/%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/oroi-simmetohis.html

Οι αρχηγοί μπορούν ενδέχεται να τροποποιήσει το πρόγραμμα της εκδρομής ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες η άλλους λόγους.

 

Αρχηγοί: Διαμαντής Παπαδόπουλος -Δήμητρα Μαζαράκη

 

 

δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολή 50Ε – τηλεφωνικά απο 28/9 στο 6977766675 η στα γραφεία του συλλόγου Τετάρτη 5/10 και Τετάρτη 12/10 19.30 εως 20.00

 

το κόστος της εκδρομής είναι  115 Ε για τα μέλη και 130 Ε για τους φίλους, στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις  με το λεωφορείο, οι διανυκτερεύσεις στο καταφύγιο και ασφάλιση πεζοπορίας.

Απο την προηγούμενη εμπειρία γνορίζουμε ότι το ποσό των 20 Ε θα φτάσει για την διατροφή μας (πρωινό κ ένα γεύμα) στο καταφύγιο.

 

Δεν είναι τυχαίοι οι στίχοι του ρουμελιώτικου δημοτικού τραγουδιού: «Βελούχι μου πεντάμορφο κι Οξυά ζωγραφισμένη»

Η εντυπωσιακή κορυφογραμμή του βουνού αποτελεί τα σύνορα μεταξύ τεσσάρων νομών της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας) κάτι μοναδικό στη χώρα μας-τετραεθνές το έλεγαν οι ορειβάτες παλιότερα. Πρόκειται για ένα μακρόστενο και ομαλό βουνό με κατεύθυνσή από τα βόρεια προς τα νότια με μήκος 23 χλμ. το οποίο περιβάλλεται από τους “γίγαντες” Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, Βελούχι (Τυμφρηστό) στα βόρεια και Καλιακούδα στα δυτικά.

Το όνομα του βουνού δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, καθώς εδώ αναπτύσσονται πυκνά δάση από τεράστιες οξιές. 

Το όνομά του προέρχεται από το δέντρο Οξυά που φύεται εκεί. Μάλιστα το δάσος με οξυές που φιλοξενείται στις πλαγιές του αποτελεί το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα της κορυφής Σαράνταινας προέκυψε από τον ομαδικό θάνατο των σαράντα μελών μιας γαμήλιας πομπής που διέσχιζε το βουνό πριν από πολλά χρόνια και η οποία έπεσε σε ξαφνική χιονοθύελλα. Για τον λόγο αυτό, το χωριό που βρίσκεται προς τη μεριά του Καρπενησιού ονομάστηκε «Κλαψί», ενώ η η κοντινή απόκρημνη πλαγιά του Βελουχιού «Συμπεθερικό».

Σε υψόμετρο 1740 μ. βρίσκεται το πανέμορφο πέτρινο ορειβατικό καταφύγιο της Οξυάς της δεκαετίας του 70. Το καταφύγιο “Λ. Ευταξίας”, έχει οργανωμένη κουζίνα καιεσωτερικές τουαλέτες.

Από δω η θέα είναι εκπληκτική, όπου φτάνει το μάτι σου βλέπεις βουνά και κορυφές όχι μόνο τα κοντινά αλλά και τα πιο μακρινά,  τον Όλυμπο , τον Κίσσαβο, το Παναιτωλικό, αλλά και τα Αγραφιώτικα βουνά με την Βουλγάρα να είναι στο πρώτο πλάνο.

Στα Κοκκάλια όπου θα φτάσει η Α ομάδα το Σάββατο έγινε η περίφημη μάχη τον 3ο αιώνα ΠΧ

Εδώ το 279 π.Χ. έγινε μία ιστορική μάχη ανάμεσα στους Αιτωλούς και τους Ευρυτάνες εναντίον των Γαλατών η έκβαση της οποίας υπήρξε καθοριστική για τον νικητήριο αγώνα των Ελλήνων εναντίων των επίδοξων κατακτητών.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 279 π.Χ. περίπου 200 χιλιάδες Γαλάτες με αρχηγό τον Βρέννο Β’ πραγματοποίησαν εισβολή πρώτα στην Μακεδονία και στην συνέχεια στην Θεσσαλία καταστρέφοντας τα πάντα. Τότε βλέποντας την απειλή οι ελεύθερες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας συμμαχούν αναθέτοντας την αρχηγία του στρατού (30 χιλιάδες) στον Αθηναίο στρατηγό Κάλλιππο τον Μοιροκλέους.

Στη σύγκρουση οι Έλληνες, αν και ήταν πολύ λιγότεροι, αντιστάθηκαν με γενναιότητα και ανάγκασαν τους Γαλάτες να υποχωρήσουν.

Ηταν τόσο φονική η μάχη που ακόμα και τα πρόσφατα χρόνια βρίσκονται κόκκαλα των πεσόντων στην μάχη – εξ ου και Κοκκάλια

 

Η Οξυά θεωρείται το νοτιότερο σημείο κατανομής της αρκούδας, ενώ αποτελεί σημαντικό πέρασμα και καταφύγιο για τους λύκους. Τα δάση της Οξυάς φιλοξενούν πολλά ζαρκάδια και η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με είδη, όπως η αγριόγατα, ο αγριόχοιρος, η αλεπού, ο ασβός, το δεντροκούναβο, η νυφίτσα, ο σκίουρος και ο λαγός.

 

Το Κρίκελλο της Ευρυτανίας που θα επισκεφτούμε θεωρείται ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, παίρνει ζωή από το πυκνό δάσος των ελάτων που το περιβάλλει μα και από τα νερά των πηγών του Κρικελλιώτη ποταμού, ενώ φωλιάζει στην αγκαλιά της Καλιακούδας. 

Το Κρίκελλο διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή με σπάνια αρωματικά φυτά, αιωνόβια πλατάνια, πυκνά καρποφόρα δέντρα και πηγές με γάργαρα νερά.

Το Γαρδίκι Ομιλαίων που θα επισκεφθούμε, πήρε το όνομα του από του πολλούς Ομίλους που είχε το χωριό που παλιότερα ήταν πρωτεύουσα Δήμου με 1500 κατοίκους.

Εχει τρεις μαχαλάδες, του Αη-Θανάση, του Σταυρού και της Παναγιάς. Υπήρξε κεφαλοχώρι της περιοχής και αυτό φαίνεται -μεταξύ άλλων- από τις δύο εντυπωσιακές εκκλησίες που δεσπόζουν: της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Αθανασίου με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Γαρδίκι στα σλαβικά σημαίνει σημείο του δρόμου όπου μπορεί να ιδρυθεί τελωνείο για την είσπραξη φόρων. Χτισμένο σε ευρύχωρο στένεμα σε ορεινό πέρασμα από το Βορρά προς το Νότο, ενώνοντας παράλληλα τα δυτικά χωριά της Αιτωλίας και των Κραβάρων με αυτά της Φθιώτιδας.

Εδώ στην πλατεία του Σταυρού διαδραματίστηκε ένα ξεχωριστό ιστορικό γεγονός στις 22 (κατ’ άλλους στις 24) Νοεμβρίου 1942 όταν οι Γαρδικιώτες υποδέχονταν με ενθουσιασμό τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, τον Ναπολέωντα Ζέρβα του ΕΔΕΣ και Αρης Βελουχιώτης του ΕΛΑΣ που καταγόταν από το διπλανό χωριό, τα Πουγκάκια, σε απόσταση μόλις εφτά χιλιομέτρων. Βέβαια κανείς δεν γ ήξερε το λόγο που συγκεντρώθηκαν εδώ. Τρεις ημέρες αργότερα (το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου), ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Στην κάτω πλατεία-του Σταυρού -έχει απαθανατιστεί η μοναδική φωτογραφία-ντοκουμέντο του φωτογράφου της αντίστασης Σπύρου Μελεντζη , που δείχνει τον Ζέρβα να σέρνει το χορό μ’ ένα ποτήρι τσίπουρο στο χέρι, ενώ τον ακολουθούν ο Βελουχιώτης, το πρωτοπαλίκαρό του ο Περικλής, με το ψευδώνυμο «Χουλιάρας», και ο Άγγλος ταγματάρχης Γκουντχάουζ .

Πολύ σημαντική είναι και η νικηφόρος μάχη των Ελλήνων το 1828 κατά των Τούρκων του Ασλάν Μπέη, μάχη που έμεινε στην ιστορία σαν η μάχη της Οξυάς, πραγματοποιήθηκε ακριβώς στο διάσελο του καταφυγίου και ήταν η απαρχή της απελευθέρωσης όλης της περιοχής Οίτης, Οξιάς, Κραβάρων από τους Τούρκους.

Η Φύση

13557854 306257019713362 4380070180106121545 n

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων