• Εγγραφή

vril

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 29/1 - η κοπή της πίτας του συλλόγου στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου

το διοικητικό συμβούλιο της φυσιολατρικής κίνησης  ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ σας προσκαλεί στην κοπή  της πίτας του συλλόγου στις 13.00 στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου στον Μαραθώνα https://maps.app.goo.gl/uod7HgLQu6Dbbucf8, αποδεχόμενοι με χαρά την πρόσκληση του αγροτικού-κηπευτικου συνεταιρισμού "ο Μαραθώνας"
 Πριν την πίτα θα ανακαλύψουμε δύο "υδάτινες"πεζοπορικές διαδρομές πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος στο Μαραθώνα, θα ξεναγηθούμε στο μουσείο  και θα ακούσουμε τραγούδια με τη χορωδία του συλλόγου μας "Φωνές χρωμάτων" με τη διεύθυνση της μαέστρου Ριας Θεοδώρου.
 
Το πρόγραμμα :
πεζοπορικές διαδρομές 
Α ομάδα: Παραποτάμια διαδρομή διάρκειας 3,5 ωρών μέσα στο φαράγγι της Οινόης με πολλά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ξεκινώντας από το μεσαιωνικό πύργο της Οινόης κατευθυνόμαστε προς το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων ,των οποίων ο περιβάλλων χώρος αποτελούσε στα αρχαία χρόνια το ιερό του Πυθίου Απόλλωνα. Από εδώ ξεκινούσε η επίσημη αντιπροσωπεία για τους Δελφούς .Παντού γύρω αναβλύζουν νερά και η υδρόβια βλάστηση είναι οργιώδης!Συνεχίζουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι που παλαιότερα αποτελούσε λιθόστρωτο δρόμο φτάνοντας σε λίγη ώρα στο ποτάμι το οποίο θα χρειαστεί να διασχίσουμε αρκετές φορές,επομένως το πεζοπορικό παπούτσι είναι απαραίτητο. Στα μισά της διαδρομής βρίσκουμε χωματόδρομο ο οποίος μας οδηγεί στα ριζά του φράγματος μέσα από το πλούσιο σε βλάστηση φαράγγι της Οινόης.
 Το φράγμα του Μαραθώνα είναι το μοναδικό στον κόσμο από μάρμαρο -και μάλιστα πεντελικό- στη βάση του οποίου έχει χτιστεί ομοίωμα του θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς.
Συνάντηση Α ομάδας στον σύλλογο στις 7:00 για να εξυπηρετηθούν και όσου δεν εχουν ΙΧ αυτοκίνητα  και στο φούρνο "Αργιθέα" στις 8:00.  https://maps.app.goo.gl/Dqq11bmx6Av2ERD49
 
Β ομάδα: Πεζοπορικός παραλίμνιος περίπατος διάρκειας μιας ώρας στη λίμνη του Μαραθώνα μέχρι το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής και το πέτρινο θεατράκι. Συνάντηση στο φούρνο "Αργιθέα" ώρα 10:00https://maps.app.goo.gl/Dqq11bmx6Av2ERD49
 
Πεζοπόροι και μη θα συναντηθούμε στο μουσείο στις 12.15 στο μουσείο για ξενάγηση.
 Το μουσείο δημιουργήθηκε στο χώρο του παλαιού Δημοτικού σχολείου Μαραθώνα που  είχε κτιστεί με δαπάνες του Εθνικού Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού γύρω στα 1908,ενώ το 1960-65 συμπληρώθηκε αποκτώντας περίπου την σημερινή του μορφή.
Ο χώρος από το 2004  εξελίσσεται σε Αθλητικό Μουσείο φιλοξενώντας κειμήλια μεγάλων Ελλήνων και ξένων Μαραθωνοδρόμων και οι συλλογές του εμπλουτίζονται διαρκώς με σημαντικά εκθέματα όπως :
-το πιο πολυταξιδεμένο σύμβολο του αθλητισμού τις Ολυμπιακές δάδες, ολυμπιακό σύμβολο το οποίο μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης σε όλο τον κόσμο! 
 - τα κειμήλια από την ζωή και την δράση του Βουλευτή, Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη με σημαντικότερο την σημαία με το έμβλημα της ειρήνης από την Πορεία του 1963 ,` τα αιματοβαμένα ρούχα του και ο φάκελος του που διατηρούσε η αστυνομία
-την έκθεση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ» δωρεά του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάνης στον Δήμο Μαραθώνα που αποτελείται απο κείμενα και φωτογραφίες για την ιστορία του αγωνίσματος (Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι, Διεθνείς Μαραθώνιοι πόλεων, Μαραθώνιοι γυναικών κλπ).
- μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα  του θρυλικών  νικητών  του αγωνίσματος του Μαραθωνίου Δρόμου,όπως του  Σπύρου Λούη, του Στέλιου Κυριακίδη, νικητή του Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου της Βοστόνης το 1946. Επίσης φιλοξενούνται συλλογές των μεγάλων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων, καθώς και ξένων Ολυμπιονικών.
 
 Οι μετακινήσεις θα γίνουν με ΙΧ αυτοκίνητα
 
 Για τον καλύτερο συντονισμό των πεζοποριών, της κοπής της πίτας και των κερασμάτων ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ δηλώστε συμμετοχή στην κοπή της πίτας μας που είναι ανοιχτή για όλους.
 ΜΟΝΟ για όσους συμμετέχουν στις πεζοπορίες το κόστος είναι  5 Ε για μέλη και φίλους (περιλαμβάνει κόστος ασφάλισης)
Δηλώσεις συμμετοχής την Τετάρτη 25/1 στον σύλλογο απο τις 19.30 εως 20.30 και καθημερινά τηλεφωνικά στην Ευα Βελισσαρίου τηλ 6979444758 πρωινές ώρες  και τον Γιώργο Κρανιώτη τηλ 6977075570 απογευματινές ώρες, μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου
 
Μετά την κοπή της πίτας ο Βριλησσός θα προσφέρει τσιπουράκι και κρασάκι στο φουαγιέ του μουσείου .
Οσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν μετά την γιορτή μας φαγητό σε ταβέρνα στον Μαραθώνα ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να το δηλώσουν στην Εύα η τον Γιώργο.
Κατά την διάρκεια της γιορτής μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για την εκδρομή της καθαρής Δευτέρας στο Παναιτωλικό με διαμονή στο καταφύγιο (24 εως 27/2).
 

Η Φύση

13557854 306257019713362 4380070180106121545 n

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων